Sinä päätät siitä, kuka SAMKin opiskelijoiden asioista päättää

loka 26, 2020 | Ajankohtaista, Edustajistovaalit

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMMAKKOn edustajiston vaalit käynnistyvät ennakkoäänestyksellä maanantaina 26.10. klo 9.00. Hyvä SAMMAKKOn jäsen, SINÄ olet vaaleissa äänioikeutettu, jos syksyn tai lukuvuoden jäsenmaksu on maksettuna.

Virkistetään muistiamme ja mietitään, mikä se edustajisto olikaan. Edustajisto käyttää opiskelijakunnan ylintä päätösvaltaa eli ytimekkäästi sanelee, mitä opiskelijakunta SAMMAKKOn hallitus tekee ja päättää, mihin opiskelijakunnan varat käytetään. Edustajisto varmistaa, että Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden toiveet ja tarpeet tulevat kuulluiksi.

Edustajistovaaleilla valitaan opiskelijakunnan edustajistoon 20 varsinaista edustajaa ja 20 varajäsentä. Ja kyllä, toiminta on pienimuotoista politiikkaa: 40 hengen keskustelua ja päätöstentekoa yhdessä, jolla yritetään kehittää Satakunnan ammattikorkeakoulun toimintaa, Opiskelijakunta SAMMAKKOa ja Satakunnan opiskelijakulttuuria.

Ehdokasasettelussa määräajassa asettui ehdolle yhteensä 43 ehdokasta kuudelta eri vaalilistalta. Ehdolla on insinöörejä, restonomeja, tradenomeja sekä sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita Raumalta sekä Porista. Jokaisella heistä on oma tietotaitonsa ja halu olla päättämässä SINUN eduksesi. Tutustu ehdokkaisiin tästä. Löytyykö tuttuja? Jos ei, kannattaa äänestää oman alasi opiskelijaa. Typerintä olisi olla äänestämättä ketään!

Miksi juuri SINUN on tärkeää äänestää edustajistovaaleissa?

SINULLA on siihen oikeus ja SINULLA on mahdollisuus vaikuttaa, miltä Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta SAMMAKKO ja opiskelijakunta SAMMAKKOn edustajisto näyttää vuonna 2021. Yksi edustaja ei päätä kaikesta, mutta aktiivisena hän voi saada paljon aikaan. Aktiivi tulee kuulluksi kertomalla oman mielipiteensä ja tuo omia arvojaan esille seisomalla niiden takana. Edustajiston jäsenet ovat keskenään tasa-arvoisia, vaikka taustat, arvot tai poliittinen kanta olisikin erilainen kuin muilla. Edustajisto puhaltaa yhteen hiileen ja tekee päätökset yhdessä, mutta sillä on väliä, millaisia henkilöitä edustajistossa on vaikuttamassa koulumme toimintaan, opiskelijakunta SAMMAKKOON ja opiskelijakulttuuriin. Kuka ajaisi ja tietäisi alasi asiat paremmin kuin alan opiskelija itse? Jos edustajistossa olisi vain tietyn alan opiskelijoita, muut koulutusohjelmat väkisinkin jäävät vähän vähemmälle. Toisen alan opiskelija ei osaisi välittää SINUN alasi murheita Satakunnan ammattikorkeakoulun rehtorille, joka vuosittain kokouksissa piipahtaa kerran tai kaksi vuodessa. Jos et äänestä, on turha valittaa siitä, kun muutoksia ei tapahdu ja jälleen kerran ryhmällesi on varattu liian pieni luokkatila, jonka vuoksi osa ryhmäläisistä joutuu istumaan lattialla tai pöydillä.

Äänestämällä voit edistää asioita ja arvoja, joita SINÄ pidät tärkeänä. Oletko huomannut SAMMAKKOn tai SAMKin toiminnassa jotain, joka on täysin pielessä ja haluat siihen muutosta? Ehkä joku ehdokkaista on huomannut saman epäkohdan. Vain äänestämällä voit vaikuttaa. Se on ainut keino, ellei itse ole asettunut ehdolle. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, ettei edustajistossa ole vuodesta toiseen samat naamat ja saataisiin uusia näkökulmia päätöksentekoon.

Äänestäminen ei maksa mitään, mutta jokaisella äänellä on merkitystä. Edustajistovaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa eli lopputulokseen vaikuttaa myös koko ryhmän saamat äänet. Erityisesti siihen, kuinka monta edustajaa kukin vaalilista saa. Jos jokaiselta vaalilistalta saadaan edustajia, meillä on edustajisto, joka on monipuolinen, kokemusrikas ja tietämystä löytyy kaikista SAMKin koulutusohjelmista.

Miten äänestäminen tapahtuu?

Voit äänestää omaa ehdokastasi sähköisellä ennakkoäänestyksellä. Kaikki äänioikeudelliset henkilöt saavat sähköpostiinsa henkilökohtaisen äänestyslinkin. Äänestyslinkki toimii 26.10. klo 9.00 – 01.11.2020. klo 12.00 välisenä aikana. Äänestäminen tapahtuu parilla klikkauksella. Kuinka helpoksi äänestäminen onkaan tehty!

Kiinnostaako tulla katsomaan vaalipöhinää ja käydä uurnalla, jossa äänestetään lippuäänestyksellä? Äänestyslapulle kirjoitetaan ehdokkaan numero ja pudotetaan tämä uurnaan. Löydät uurnavaalin aikataulun täältä.

Vaaleja valvoo keskusvaalilautakunta, joka laskee äänet äänestysajan päätyttyä. Lopullinen äänestystulos julkistetaan vaalivalvojaisissa, joka järjestetään 4.11. kello 18 jälkeen Porin opiskelijatalo Saikulla. Edustajiston järjestäytymiskokous on heti syyskokouksen jälkeen. Syyskokous järjestetään 24.11. kello 10 alkaen. Järjestäytymiskokouksessa valitaan edustajiston keskuudesta puheenjohtajisto.

Muista äänestää! SINUN äänesi ratkaisee.

Heli Lukander on hoitotyön opiskelija sekä vuoden 2020 SAMMAKKOn edustajiston varapuheenjohtaja.