YTHS:n palvelut AMK-opiskelijoille ensi vuonna – tämä uudistuksesta tiedetään nyt

helmi 22, 2020 | Ajankohtaista, edunvalvonta, yths

Mikä on homman nimi?
Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö (YTHS) palvelut laajenevat AMK-opiskelijoille vuoden 2021 alusta. Laki hyväksyttiin eduskunnassa maaliskuussa 2019 ja se astuu voimaan 1.1.2021. Uudistuksen tavoiteena on yhdenvertaiset opiskeluterveydenhuollon palvelut kaikille korkeakoulujen opiskelijoille.

Kenelle YTHS:n palvelut kuuluvat?
YTHS:n palveluihin on pääsy kaikilla perustutkintoa suorittavilla opiskelijoilla, jotka ovat ilmoittautuneet läsnäoleviksi lukukaudelle ja maksaneet terveydenhoitomaksun.

Toisin sanoen, oikeutettuja YTHS:n palveluihin SAMKissa ovat tutkintoa suorittavat AMK- ja YAMK-opiskelijat. Myös kansainväliset tutkinto-opiskelijat saavat palvelut.

Mitä palveluita opiskelijalle kuuluu?
Kaikilla YTHS:n asiakkailla on käytössä sama palveluvalikoima paikkakunnasta riippumatta. Opiskelijoiden hoidontarpeen arviointi tehdään keskitetysti YTHS:n toimesta. Lähivastaanottopalveluiden lisäksi YTHS kehittää etä- ja verkkopalveluita.

Palvelua YTHS:n kautta Satakunnassa saa Porissa, Raumalla, Huittisissa ja Kankaanpäässä. Porissa ja Raumalla saatavilla on täydet lähivastaanottopalvelut. Porin palvelupisteen valikoimaan kuuluvat lisäksi suun terveydenhuollon palvelut, Raumalla saatavilla on suppeat suun terveydenhuollon palvelut, esimerkiksi tarkastukset.

Porissa ja Raumalla palvelut tuotetaan YTHS:n toimesta, Kankaanpäässä ja Huittisissa lähivastaanottopalvelut tuotetaan yhteistyökumppanin toimesta.

Kuka maksaa ja milloin?
YTHS:n rahoitus perustuu korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksuihin (23 %) ja valtion rahoitukseen (77 %).

Terveydenhoitomaksu on opiskelijalle pakollinen ja se on veroluonteinen. Opiskelijat maksavat sen suoraan Kelalle. Maksu määräytyy valtioneuvoston asetuksen perusteella vuosittain.

Terveydenhoitomaksun suuruudeksi on arvioitu 30–40 euroa lukukaudessa, eli 60–80 euroa vuodessa. Käyntimaksuja palveluissa ei ole. YTHS perii maksun vain perumatta jääneistä ajoista.

Mitä ei vielä tiedetä? – SAMMAKKO pitää teidät kartalla!
Missä tarkalleen YTHS:n toimipisteet Porissa ja Raumalla tulevat sijaitsemaan
Mikä taho toimii YTHS:n yhteistyökumppanina Kankaanpäässä ja Huittisissa
Miten Kela perii terveydenhoitomaksun
Mikä on terveydenhoitomaksun tarkka suuruus
Jäikö jokin mietityttämään? Ei hätää, me selvitämme! YTHS-asioihin liittyen voit olla yhteydessä SAMMAKKOn edunvalvonnan asiantuntijaan Lauraan (laura.pullinen@sammakko.fi).