Korkeakouluun lähtö on hetki, kun opiskelija viimeistään jättää lapsuudenkotinsa ja ottaa arjen omaan haltuunsa. Omilleen muuttaminen, opiskelun aloittaminen sekä työn ja huvin yhteensovittaminen on elämän parasta, mutta taloudellisesti usein tiukinta aikaa.
– Tässä vaiheessa ensimmäisen kerran konkretisoituu se, että myös menoja alkaa kertyä. Tähän asti palkat vaikka kesätöistä, on monesti vain tuloa, josta ei vuokraa, sähköä tai vakuutuksia ole maksettu, kuvailee Eurajoen Säästöpankin pankinjohtaja Vesa Saine.
Viimeistään tässä kohtaa on hyvä laittaa myös pankkipalvelut ajantasalle. Tileiltä on hyvä tarkistaa käyttöoikeudet sekä muut palvelut, kuten kortit, verkkopankki ja opintolaina.
– SAMMAKKOpankkiin kuuluu myös Finanssivahti-palvelu, josta voi helposti tarkkailla oman talouden tilannetta: mistä rahat tulevat ja mihin ne menevät. Tämä auttaa selkeästi hahmottamaan oman talouden tilaa, Vesa vinkkaa.
Hyvä vai paha opintolaina?
Täysipäiväisen opiskelijan tulot muodostuvat yleensä Kelan maksamista opintotuesta ja asumislisästä sekä valtion takaamasta, omasta pankista nostetusta opintolainasta. Opintolainan suuruus korkeakouluopiskelijalle on 650 euroa kuukaudessa.
– Käytännössä lainalla rahoitetaan elämistä. Se on tuloerä, joka maksetaan muutaman kerran vuodessa. Opiskelija itse vastaa siitä, että opintolaina riittää useamman kuukauden kustannuksiin, Vesa selventää käytäntöä.
Kelan opintotuki ja yleinen asumislisä eivät usein riitä elinkustannusten kattamiseen. Opintolaina on valtion takaama laina, jonka myöntää opiskelijan oma pankki. Takausta lainalle haetaan samanaikaisesti opintotuen kanssa Kelasta.
– Valtion takaama opintolaina myönnetään käytännössä kaikille, vaikka raha-asiat olisivat menneet historiassa vähän penkin alle. Esimerkiksi maksuhäiriömerkintä ei käytännössä estä opintolainan saamista enää tänä päivänä, Vesa kertoo.
Onko opintolaina todella niin halpaa lainaa, että se kannattaa nostaa?
– Hinnan takia ei opintolainaa kannata jättää nostamatta. SAMMAKKOpankin laina on käytännössä koroton. Me haluamme tukea opiskelijoita taloudellisesti tiukassa elämäntilanteessa ja tehdä talouden hallinnasta mahdollisimman helppoa, Vesa kertoo.
SAMMAKKOpankin opintolainan korkomarginaali on 0,03 %, kun pankkipalvelut on keskitettynä SAMMAKKOpankkiin.
Opintolaina kannustaa valmistumaan ajoissa
Opintolainan takaisinmaksun aika on valmistumisen jälkeen. Lainaa aletaan lyhentää käytännössä vuosi valmistumisesta.
– Tietenkin lainaa voi maksaa jo aiemminkin pois, jos taloudellisesti siihen on mahdollisuus, Vesa muistuttaa.
Opintolainaan on kytketty myös kannustin valmistumaan ajallaan. Jos suoritat tutkintosi määräajassa, voit saada opintolainahyvityksen – eli käytännössä Kela maksaa osan opintolainastasi! Opintolainahyvitys on 40 % siitä opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa.
Kuinka monella opiskelijalla on oma pankki?
Opiskelijaelämä on myös Vesalle tuttua. Liiketaloutta SAMKissa opiskelut Vesa on ollut paitsi rakentamassa SAMMAKKOpankkia myös SAMMAKKOa. Vesa on toiminut opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana vuosituhannen vaihteessa.
– Silloin jouduimme paljon perustelemaan omaa olemassaoloamme, että miksi tällaista opiskelijakuntaa tarvitaan. Rehtorin puheille pääsy oli iso juttu. Sen tapaamisen jälkeen rehtori sanoi, että voitte te toistekin tulla. Siitä se sitten lähti, Vesa nauraa.
Nyt kahdenkymmenen vuoden kuluttua SAMMAKKOlaisilla on Vesan avustuksella oma pankki. Palvelu on Suomessa ainutlaatuinen. Lisää SAMMAKKOpankin palveluista voit lukea täältä.
Eurajoen Säästöpankki on Opiskelijakunta SAMMAKKOn yhteistyökumppani. SAMMAKKOpankki on Eurajoen Säästöpankin tarjoama pankkipalvelu SAMMAKKOn jäsenille. Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2020.