KANNANOTTO: Kehysriihen tulos asettaa opiskelijat armottomaan taloudelliseen ahdinkoon

huhti 19, 2024 | Ajankohtaista, kannanotto, päätöksenteko, SAMOK

Leikkuri osuu jälleen opiskelijoihin

Opiskelijakunta SAMMAKKO on syvästi järkyttynyt hallituksen kehysriihen päätöksestä siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisälle. Tämä päätös on kova isku opiskelijoiden jo valmiiksi tiukalle taloudelle.

Kun asumislisä on vain 260 euroa kuukaudessa, monen opiskelijan toimeentulo on vaarassa heikentyä merkittävästi. Erityisesti yksin asuvat opiskelijat ovat haavoittuvassa asemassa, sillä heidän tukileikkauksensa voivat olla jopa yli sata euroa kuukaudessa. Lisäksi asumislisä on käytettävissä vain opintotukeen oikeuttavilta kuukausilta, mikä laittaa opiskelijat kammottavan taloudellisen ahdingon eteen, mikäli kesätöitä ei saa tai joutuu kesäkuukausina suorittamaan palkatonta harjoittelujaksoa.

Opiskelijoiden siirtäminen pois yleisen asumistuen piiristä on armoton ja epäoikeudenmukainen ratkaisu.

Tämä päätös kiihdyttää myös opiskelijoiden velkaantumista, sillä toimeentulotukeen ei ole oikeutta ennen opintolainan nostamista. Opiskelijoiden toimeentulon epävarmuus on suorassa yhteydessä heidän mielenterveyteensä, mikä on erityisen huolestuttavaa näiden leikkauksien edessä.

On pöyristyttävää, että opiskelijat joutuvat jatkuvasti leikkausten kohteiksi. Tämä heikentää opintojen suorittamista ja vaikeuttaa opiskelijoiden keskittymistä päätoimiseen tehtäväänsä – opiskeluun. Jos hallitus haluaa opiskelijoiden valmistuvan määräajassa, tulisi heitä tukea nykyistä tiiviimmin eikä heikentää heidän jo valmiiksi heikkoa toimeentuloaan.

Opiskelijoiden hyvinvointi on suora investointi Suomen tulevaisuuteen ja tuleviin työelämän ammattilaisiin.