Korkeakouluopiskelija, suorititko riittävästi opintopisteitä? Tarkista opintosuorituksesi ja tarvittaessa palauta kevään opintotukea

syys 1, 2023 | Ajankohtaista, Kela, Tiedote

Kela seuraa vuosittain korkeakouluopintojen edistymistä. Jos opiskelijalla ei ole riittävästi opintopisteitä, Kela lähettää hänelle selvityspyynnön. Jos opiskelija haluaa pienentää seurannassa huomioitavien tukikuukausien määrää, hän voi palauttaa alkuvuoden opintotukea OmaKelassa vielä 10.9.2023 asti.

Kela seuraa vuosittain korkeakouluopintojen edistymistä. Jotta opiskelija voi saada opintotukea, hänen täytyy edistyä opinnoissaan riittävästi. Riittävä edistyminen tarkoittaa, että opiskelijan täytyy suorittaa keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti, mutta kuitenkin vähintään 20 opintopistettä koko lukuvuoden aikana.

Esimerkiksi jos opiskelija on nostanut viime lukuvuonna opintotukea 9 kuukaudelta, hänen on täytynyt suorittaa vähintään 45 opintopistettä. Jos opintopisteitä on vähemmän kuin 45, niitä täytyy olla koko opiskeluajalta keskimäärin vähintään 5 jokaista tukikuukautta kohti.

Jos opintopisteitä ei ole kertynyt riittävästi, Kela lähettää opiskelijalle selvityspyynnön lokakuun alussa.

Nyt on aika tarkistaa, onko kaikki opintosuoritukset kirjattu opintorekisteriin

Kela tarkastelee tämän syksyn edistymisen seurannassa edeltävän lukuvuoden (1.8.2022−31.7.2023) opintoja ja tarvittaessa koko opiskeluaikaa. Lukuvuotta tarkastellaan kokonaisuutena eli yksittäisten kuukausien opintoja ei seurata.

Kela ottaa huomioon kaikki korkeakoulusta kertyneet opintosuoritukset sekä käytetyt opintotukikuukaudet. Opintojen edistymisen seuranta ei koske yleistä asumistukea.

Opiskelijan kannattaa tarkistaa jo nyt, onko kaikki hänen opintosuoritukseksensa kirjattu opintorekisteriin. Jos opintorekisteristä puuttuu tietoja, opiskelijan kannattaa pyytää oppilaitosta merkitsemään puuttuva suoritus rekisteriin. Näin opiskelija saattaa välttyä selvityspyynnöltä lokakuussa.

Kevään 2023 opintotukea voi palauttaa OmaKelassa vielä syyskuussa

Jos opiskelijalla on vaadittua vähemmän opintosuorituksia, hän voi palauttaa kevään (1.1.–31.7.2023) opintotukea OmaKelassa. Viimeinen palautuspäivä on 10.9.2023.

Kun opiskelija palauttaa kevään opintotukea, edistymisen seurannassa huomioitavien tukikuukausien määrä pienenee.

Jos opiskelija on nostanut opintotukea sekä syksyllä 2022 että keväällä 2023 ja hän on viime lukuvuonna suorittanut alle 20 opintopistettä, Kela lähettää hänelle selvityspyynnön, vaikka hän palauttaisi kaikki kevään 2023 tuet. Tämä johtuu siitä, että syksyn 2022 tukea ei voi enää palauttaa.

Lisätietoja asiakkaille:

  • Tutustu opinnoissa edistymisen sääntöihin verkossa
  • Opiskelijan tukien palvelunumero 020 692 209 arkisin klo 9–16
  • Kela Instagramissa