Ota haltuun tärkeät faktat YTHS:n laajentumisesta

marras 24, 2020 | Ajankohtaista, yths

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palvelut laajenevat AMK-opiskelijoille ensi vuoden alusta alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että (vihdoinkin!) kaikilla korkeakouluopiskelijoilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet saada terveysdenhoitoa opintojen aikana.

YTHS:n palveluihin oikeutettuja ovat kaikki tutkintoon johtavassa koulutuksessa (AMK ja YAMK) opiskelevat, läsnäoleviksi ilmoittautuneet opiskelijat.

Palvelupisteet

Tammikuun alusta alkaen palvelua Satakunnassa on saatavilla seuraavissa toimipisteissä:

Pori: Yrjönkatu 6. Palvelupisteessä kaikki perusterveydenhoidon palvelut sekä suun terveydenhoito.

Rauma: Seminaarinkatu 3. Palvelupisteessä kaikki perusterveydenhoidon palvelut.

Huittinen: Koskuankatu 2. Palvelut tuottaa Suomen Terveystalo Oy.

Kankaanpää: Opistonkatu 2. Palvelut tuottaa Mehiläinen Oy.

Palvelut ja ajanvaraus

YTHS:n palveluihin kuuluvat perusterveydenhuollon palvelut sekä suun terveydenhuollon palvelut. Tällaisia palveluita ovat muun muassa määräaikaiset terveystarkastukset, psykologiset perustutkimukset, fysioterapia, ravintoterapia, seksuaali- ja perheneuvonta, kiireetön sairaanhoito ja sellainen hoito, joka edellyttää erikoislääkärin (esim. psykiatri) tai erikoishammaslääkärin osaamista, mutta potilas ei hoidon porrastuksen mukaan kuulu erikoissairaanhoitoon.

Vuoden 2021 alusta alkaen YTHS:n ajanvaraus ja hoidontarpeenarviointi toteutetaan keskitetysti. Palvelujen pariin päästäkseen on aina ensin otettava yhteyttä keskitettyyn ajanvaraukseen. Ensisijainen palvelupisteesi on opiskelupaikkakuntasi palvelupiste. Tarvittaessa saat ajanvarauksen yhteydessä ajan toisella paikkakunnalla sijaitsevaan YTHS:n omaan palvelupisteeseen.

Terveydenhoitomaksu ja sen maksaminen

Joulukuusta 2020 alkaen YTHS:n palveluihin oikeutetut ovat velvoitettuja maksamaan terveydenhoitomaksun Kelalle. Terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle lukukausittain eli kaksi kertaa vuodessa. Maksu on veroluonteinen, eli se ei perustu palvelujen käytön määrään.

Vuoden 2021 terveydenhoitomaksun suuruudeksi on vahvistettu 35,80€ lukukaudessa eli 71,60€ lukuvuodessa. Tämän maksun lisäksi YTHS:n palveluista ei tule erillisiä käyntimaksuja. YTHS laskuttaa vain peruuttamatta jätetyistä käyttämättömistä ajoista.

Tärkeää! Kela ei lähetä terveydenhoitomaksusta erillistä laskua. Se tulee itse käydä maksamassa Kelan asiointipalvelussa joulukuun alusta alkaen. Kevätlukukauden eräpäivä on 31. tammikuuta 2021. Maksamatta jätetystä laskusta Kela lähettää muistutuslaskun, johon on lisätty korkolainmukainen viivästyskorko